• garnalen.jpg
  • park.jpg
  • vlees.jpg

Bewaren van vlees

  • Ga na het kopen van vleesproducten zo snel mogelijk naar huis.
  • Bewaar het vlees altijd in de koelkast of vriezer.
  • Als het vlees dezelfde of de volgende dag wordt gebruikt, dan kan het in de koelkast worden bewaard.
  • Als het vlees langer dan een dag moet worden bewaard, doe dit dan in de vriezer.
  • Bevroren vlees de avond ervoor uit de vriezer halen en in de koelkast laten ontdooien.
  • Bewaar het vlees zo lang mogelijk in de koelkast voordat je begint.
  • Laat het vlees niet onnodig lang buiten de koelkast liggen. Mocht het vlees niet op gaan tijdens de barbecue, doe dit dan zo snel mogelijk weer in de koelkast.
  • Vlees dat niet op gaat kun je ook even aanbakken en dan na afkoelen in de koelkast plaatsen.
  • Leg het vlees nooit in de zon.
  • Dek het vlees af met huishoud- of aluminiumfolie.
  • Kip en varkensvlees moeten altijd helemaal gaar gegeten worden.
  • Sommige producten kunnen van tevoren worden gekookt zodat deze al gaar zijn.
  • Leg bereid vlees nooit bij rauw vlees, maar gebruik hiervoor altijd schone schalen.

Aansteken van de barbecue

  • Steek de barbecue tijdig aan. Een barbecue heeft tenminste een uur nodig om op temperatuur te komen.
  • Gebruik een mix van houtskool en briketten. De houtskool zorgt ervoor dat de barbecue sneller op temperatuur is en de briketten gloeien langer.
  • Plaats een bergje houtskool(briketten) in het midden van de barbecue en doordrenk deze met aanmaakvloeistof of leg middenin aanmaakblokjes en steek deze aan. Bedek de aanmaakblokjes zoveel mogelijk met houtskool(briketten). Als de houtskool eenmaal goed brand/gloeit (de blokjes zijn verdwenen), dan kunnen deze verdeeld worden over de barbecue.
  • Pas als de vlammen zijn gedoofd en op de houtskool(briketten) een gelijkmatige wit-grijze aslaag ontstaat is de barbecue op temperatuur.
  • {mosimage}
  • Gebruik een starter om het houtskool sneller op temperatuur te krijgen.
  • Zorg ervoor dat de aslade schoon is voordat je begint. Houtskool heeft voldoende zuurstof nodig om goed te kunnen branden.
  • Voeg tijdig nieuw houtskool toe. Leg deze aan de zijkant, zodat ze langzaam op temperatuur kunnen komen.

Veiligheid

  • Plaats de barbecue altijd buiten op een vlakke ondergrond.
  • Zorg voor voldoende afstand tussen brandbare materialen.
  • Houd zoveel mogelijk rekening met de wind.
  • Neem geen risico bij het aanmaken en vooral bij het aanwakkeren van het vuur.
  • Sterk ontvlambare vloeistoffen zoals spiritus of benzine zijn gevaarlijk en dus ongeschikt.
  • Houd voor alle veiligheid een emmer water binnen handbereik.
  • Laat de barbecue nooit onbewaakt.
  • Houd kinderen en huisdieren uit de buurt.
  • Verplaats de barbecue nooit als deze (nog) brandt.
  • Doof het vuur meteen na de maaltijd.
  • Leeg de barbecue niet te snel na gebruik in de vuilnisbak.
  • Let op: as kan nog 24 uur lang nasmeulen.

Zelf milieuvriendelijke aanmaakblokje maken

Geen aanmaakblokjes bij de hand en de winkels zijn gesloten? U wilt geld besparen? Of u wilt gewoon geen chemische middelen op uw barbecue? Hier is een eenvoudige truc waarmee u (echte) kurken kunt gebruiken als aanmaakblokje.

Laat de kurken even weken in ontsmettingsalcohol. Leg de kurken tussen de houtskool en steek ze aan.


© 2020 Barbecuewijzer  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Ontwerp en realisatie:   Gerjan Menge