• vlees.jpg
  • garnalen.jpg
  • park.jpg

PAK's kankerverwekkend?

Wat zijn PAK's
PAK's zijn Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. Tijdens het roosteren van vlees of vis smelten de vetten die hierin aanwezig zijn. Als deze vetten door het rooster in de houtskool druipen, komen door de grote hitte de PAK's vrij. Door het opstijgen van de rook komen deze PAK's vervolgens op het vlees of de vis terecht. PAK's zijn schadelijk voor onze gezondheid en kunnen leiden tot kanker.

Wat te doen om PAK's te beperken
  • Begin pas met barbecueën als alle vlammen zijn verdwenen en er een grijze aslaag rond de kolen verschijnt.
  • Zorg voor voldoende afstand (zeker 10 cm) tussen de kolen en het vlees. Hoe groter de afstand, hoe minder PAK's op het vlees komen.
  • Gebruik aluminium schaaltjes om het smeltende vet op te vangen. Zo voorkom je dat het in contact komt met de kolen.
  • Dep gemarineerd vlees droog.
  • Snij zoveel mogelijk 'zichtbaar' vet voor het barbecueën van het vlees.
  • Gebruik geen gerookte vlees- of vissoorten. Deze bevatten al PAK's.
  • Eet nooit verbrand vlees. In de zwarte randen zitten de meeste PAK's.
  • Gebruik alleen gezuiverde of 'geagglomereerde' houtskool. Dit staat op de verpakking.
  • Gebruik zo min mogelijk vette vlees-/vissoorten.
  • Prik niet boven de kolen in worstjes om het vet te verwijderen.
  • Maak bij grote stukken vlees gebruik van de 'indirecte grillmethode'.
  • Keer vlees, vis en groente regelmatig.
  • Een elektrische barbecue geeft minder PAK's.

Indirecte grillmethode
Bij de 'indirecte grillmethode' wordt de houtskool aan de zijkanten van de barbecue gelegd. In het midden (onder het vlees) plaatst men een druipbakje (eventueel gevuld met wat water) om het vet op te vangen. Op deze manier kun je grotere stukken vlees door en door garen zonder de buitenkant te verbranden.

© 2020 Barbecuewijzer  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Ontwerp en realisatie:   Gerjan Menge