• vlees.jpg
  • garnalen.jpg
  • park.jpg

Geschiedenis van de barbecue


Over de herkomst van de barbecue en het barbecueën doen vele verhalen de ronde. Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden. Vast staat dat de ontdekking van het vuur, en de wijze waarop de oermens dit kon laten ontstaan, het begin moet zijn geweest van het bereiden van vlees boven vuur.

Barabicu

Taino' zijn de Arawakan-indianen die vroeger Puerto Rico, Hispanola en het oostelijke deel van Cuba bewoonden. Het woord baracbicu betekent in hun taal 'het heilige vuurbed'. Het zou een samenstelling zijn van de woorden Baba (vader), Yara (plaats), Bibi (begin) en Guacu (heilig vuur). Barabicu zou dus 'Vader van het begin van het heilige vuur' betekenen.

Daarnaast betekent barabicoa 'de stookplaats met vier poten met veel stokken van hout waarop het vlees werd geplaatst'.

Boekanier (piraat)

Het Franse woord Boucanier heeft ook met barbecueën te maken. De 'Taino'-indianen gebruikten het woord boucan voor een houten rooster waarop zij het vlees rookten. Boucan staat ook voor gerookt vlees. Een indiaan die zijn vlees rookte was dus een boucanier. Toen de indianen zich later meer en meer als piraten manifesteerden kreeg het woord boucanier (barbecuër) al gauw een andere betekenis.

Barbacon

De Spaanse zeelieden, die de kunst van het vleesroosteren leerden van de Arawakan-indianen, staken houten pennen door hun vlees. Deze houten pennen noemden zij barbacoa.


© 2020 Barbecuewijzer  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Ontwerp en realisatie:   Gerjan Menge